23 Ekim 2016 Pazar

İyi Çiğnemenin Yararları


Yemeği iyi çiğneyen, az çiğneyene göre daha az yer içer. Çünkü yediği yemeğin enerjisini eksiksiz kullanmış olur.


  • Karışık yemekten kaynaklanan zararlar azalır.
  • Hazım süreci kısalır.
  • Mide, pankreas, karaciğer ve bağırsakların işi kolaylaşır.
  • Başta insülin olmak üzere çok daha az enzim harcanır. 
Unutmayın vücut, enerjisinin en çoğunu -yüzde 30-40'ını- hazım yapmak için harcar. Enzim üretimi vücut için hayati öneme sahiptir. Vücut en kıymetli maddelerini, enzim üretmek için harcar. Çünkü en zor onu üretir.

  • Çiğneme; mide, barsak, karaciğer, pankreas, bağışıklık sistemi, diyabet, tümör, alerji, diş çürümesi, sinir ve ruh hastalıklarından korunmak için de ilk ve en önemli işlevlerden biridir.
  • Var olan hastalıklar hafifler.
  • İyi çiğnemeyi alışkanlık haline getiren ve bunu disiplinli bir şekilde sürdüren insan, şişmanlıktan da kurtulur; zamanla kendi doğal ağırlığına kavuşur.
  • Ruhsal rahatsızlıklar, alışkanlıklar ve benzeri hallerin, yemeği iyi çiğnemeyenlerde, çiğneyenlere oranla daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.
  • Geleneksel tıbbın büyük üstatları, uyuşturucu, sigara, alkol bağımlılığı gibi eğilimlerin altında iyi çiğnememekten kaynaklanan  açlığın yattığını, psikolojik rahatsızlıkların temelinde de iyi çiğnememe realitesinin yattığında hemfikirdir.
  • İyi çiğnenmemiş yemek, karaciğer, dalak, safra ve kalbe büyük bir ağırlık yükler. Bu merkezler de o tür hastalıkların kaynağıdır zaten. Çünkü bu organların durumu ruhsal dengeyi doğrudan etkiliyor. Çoğu insanın cinni sandığı birçok hastalığın, ağır kan deveranından kaynaklandığını eski tabipler sık sık vurgulamışlardır.
  • İyi çiğneme sağlığın temelidir. İyi çiğneme ile kötü bir besinin zararlarından kurtulmak dahi mümkündür. Hatta birçok İslam tıp alimi, sadece iyi çiğnemekle, hazımsızlık, yüksek kan şekeri, mide, barsak, karaciğer, dalak rahatsızlıklarından kurtulmanın mümkün olduğunu ifade etmişlerdir.


EmojilerEmojiler